Syönti.
Ruoka. Puolinen. Sapuska. Muona.Eväs. Uamijaenen. Iltanen. Palanen. Monella nimellä kututaan. Elintärkee homma. Piäelinkeeno jokkaeselle.


Siiton tullunna nyt oekee kysymysmerkki meejjän huushollissa. Ku oon ollunna huonolla syönnillä. Ja mamma on huolissaa. Ku kuulema pikkusen vuan närpin. Paljo vähempi syön ku ylleesä.  En oo kyllä mikkää suursyömär ollunna millonkaa. Äet sannoo että vaekka mittee tarjoes nykyvvää ni ee kelepoo. Etton helepompi latikoejja mittee en syö ku että mittee syön. Ja tätä on jatkunna jo viikovverra.
Tiijjä tuosta pittääkö olla huolissaa. Minähä oon iha virkee. Juosta hilipettelen ja leekin. Ja luitahhii kaluvan. Mihinkää ee koske eekä missää oo kippeetä. Jaksan vahata kaekki siivelliset ja siivettömättii. Iha ku ennennii.

 

P1010352-normal.jpg

 

Uattelin nyt sittä tämmösen kallupin tehä. Että jos sanosija lajitoverit, mittee työ syöttä ja mitenkä paljo päevässä.                - Rotu ja paeno?  Mittee on ruokakupissas ja minkä verran?  Monastikko päevässä suat sapuskas?
Että jos nuihin vastoosija ni tietäs mammahhii että minkä verra on tarpeeks.

Mamma ol kaapuntireessullaa pistäätynnä elläenkaapassa. Sielä ol myyjä suositellu parija ruokapötkellöö. Että pitäs kelevata vuativampaannii makkuun. Jiäp nähtäväks. Huomenna kuulu olovan meekäläesen laatasella semmosta.
No sittä se ol ostanna mulle tuommosija...

 

20140514_100455-normal.jpg

Pussin piällä luk että hirvikärpänen. Jonniivverra pienempijä oon kyllä nähnnä. En tuommosta jötikkätä vielä. Onneks ee lentännä. Iteksee. Lenti kyllä ku annon kyytijä. Eekä ollu maullaa tuo. Kuiva kapokki.

Sielä kaapan eissä ol ollunna nuor naenen jollon ollunna ruusupuska sylissä. Se ol siinä kahakättee kulukenna ku äet ol kyytijjää ootellu. Sittä tullu äetin ettee, antanna sille ruusun ja halanna. Mamma tietennii hölömönä että mittee hiiskattija se nyt meenoo. Sittä se naene ol antanna äetin kättee lapun jossol lukenna:
Mina Moldovia. Kaksi lasta. Ei raha. Voiko autta?
No tietennii mamma siihe että voe tokkiisa ku ee oo nyt rahhoo antoo,  nou mani...
Naene ol männä surkeennäköseks ja mamma siihe toemittammaa että sori nau. Ku sillä ol käännä siäliks se immeenen.
Tyttö ol nuopassu ruusun takasi ja männä kaavemmas. Kohta siihe sen naese luo ol tullunna toene ruusunkaapustelija ja  olivat siinä eorojjaa ynnänneet. Jonnii aejjan piästä ol männeet katuva alas oekee vaahilla ja naarurremakalla. Ee surkeotta ennee  lähimaenkaa. Samat immeeset ol kuulema männä viikolla ollunna sittä tuossa Kaenuun kaapunnissa samalla asijalla.

 

P1010411-normal.jpg


Mitenkähä oes käännä jos tuo laapijas samarijalaene oes lompuukisa kaevanna essii! Oeskoo lähtennä lippahivvoo koko massi roponneen päevinnee. Minnoon sitä mieltä että huijarin kynsii melekee  jootu tuo onneton.
Se on tietennii seestä tojottanna siinä kaapan seenän kuppeessa nysväkkeenä ja huijar haesto het että tuo vanaha mamma on tarpeeks höplästäveettävännäkönen. Että siltä herruu roposija. Ku ossoo näättee tarpeeks siälittävältä. Ja äet rukka ku on semmonen siälijä eekä ruahi kellekkää surkeennäköselle pahasti sannoo on sittä aena nuihen imur.
Tuostahhii sano ettee sitä tiijjä vaekkoes oekee hätä ollunna... Kissavvillat, sanomminä.

Onneks kerkis rahasa tärvätä sielä elukkakaapassa. Kerrannii oekeessa paekassa.